Γράφτηκε από τον αιδεσιμότατο Leonard Buelow στη ευλάβεια : Πρωινό περπάτημα στο Λόγο.
“Και οδήγησέ μας μακριά από τον κάθε πειρασμό.”
Προκειμένου να κατανοήσουμε την έκτη αναφορά της προσευχής του Κυρίου, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο “πειρασμός” έχει διπλό νόημα. Η λέξη “πειρασμός” μπορεί να αναφέρεται σε προσπάθειες του διαβόλου, του κόσμου η και προσωπικά στη δική μας αμαρτωλή σάρκα, να σκεφτόμαστε, να επιθυμούμε, να λέμε ή να κάνουμε κάτι που είναι κακό και αμαρτωλό. Ο διάβολος έβαλε σε πειρασμό την Εύα και τον Αδάμ να δοκιμάσουν από το απαγορευμένο φρούτο και να παρακούσουν τον Θεό. Η αμαρτωλή σάρκα του Δαβίδ τον έβαλε σε πειρασμό να διαπράξει μοιχεία και δολοφονία. Ο διάβολος επίσης έβαλε σε πειρασμό τον Ιησού. Έβαλε σε πειρασμό τον Ιούδα να προδώσει τον Ιησού και του μετέφερε σε απελπισία ώστε να κρεμάσει τον εαυτό του. Έβαλε σε πειρασμό τον απόστολο Πέτρο να αρνηθεί τον Ιησού. Ο Θεός δεν βάζει σε πειρασμό κανέναν να κάνει ή να πει οτιδήποτε που είναι κακό ή που θα οδηγήσει σε κακό.
Ο Ιάκωβος έγραψε, Κανείς όταν περνάει δοκιμασία να μη λέει: «Από τον Θεό δοκιμάζομαι». Διότι ο Θεός δεν μπορεί να δοκιμαστεί με κακά πράγματα ούτε και δοκιμάζει ο ίδιος κανέναν. Αντίθετα, ο καθένας δοκιμάζεται με το να ελκύεται και να δελεάζεται από την ίδια του την επιθυμία. Ιάκωβος 1:13-14.
Από την άλλη πλευρά, η λέξη “πειρασμός” μπορεί να αναφέρεται στην τοποθέτηση ενός ατόμου σε δοκιμασία με σκοπό τη δοκιμή ή την ενίσχυση της πίστης αυτού του ατόμου. Υπό αυτή αυτή την έννοια, ο Θεός βάζει σε πειρασμό τους ανθρώπους για κάτι καλό. Για παράδειγμα, ο Κύριος έβαλε σε πειρασμό τον Αβραάμ, όταν του είπε να πάει στη γη του Μόρια και να θυσιάσει τον γιο του, τον Ισαάκ. Θυμηθείτε ότι ο Αβραάμ ήταν 100 ετών και η Σάρα ήταν 90 ετών όταν ο Θεός τους έδωσε τελικά ένα γιο. Ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ: “Η Σάρα η γυναίκα σου θα φέρει έναν γιο και θα τον ονομάσεις Ισαάκ. Και εγώ θα θεσπίσω τη διαθήκη μου με αυτόν—μια αιώνια διαθήκη με τους απογόνους του έπειτα από αυτόν.», Γένεση 17:19. Αφού ο Θεός υποσχέθηκε ότι ο Ισαάκ θα είχε απογόνους, ο Ισαάκ θα έπρεπε να ζήσει, να παντρευτεί και να δημιουργήσει μια οικογένεια. Τότε γιατί ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον Ισαάκ; Ο Θεός έβαζε σε πειρασμό – δοκιμάζοντας – τον Αβραάμ έτσι ώστε να ενισχύσει την πίστη του.
Τι περίμενε ο Αβραάμ να συμβεί; Η απάντηση δίδεται στην Επιστολή προς τους Εβραίους: “Μέσω πίστης ο Αβραάμ, όταν δοκιμάστηκε, ουσιαστικά πρόσφερε τον Ισαάκ—εκείνος που είχε δεχτεί με χαρά τις υποσχέσεις αποπειράθηκε να προσφέρει τον μονογενή του γιο μολονότι του είχε ειπωθεί: «Αυτοί που θα αποκληθούν απόγονοί σου θα έρθουν μέσω του Ισαάκ». Αλλά εκείνος σκέφτηκε ότι ο Θεός μπορούσε ακόμη και να τον αναστήσει από τους νεκρούς”, Εβραίους 11: 17-19. Η πίστη του Αβραάμ τον έκανε πρόθυμο να θυσιάσει τον Ισαάκ και έπειτα θα έβλεπε τον Ισαάκ να αναστήνετε από τους νεκρούς, επειδή έπρεπε να ζήσει και να έχει απογόνους, ένας από τους οποίους θα ήταν ο Ιησούς, ο υποσχόμενος Σωτήρας του κόσμου. Η πίστη στον Ιησού ως Σωτήρα από την αμαρτία, το θάνατο και την κόλαση και η πίστη στην ανάσταση του σώματος, ήταν η πίστη των παιδιών του Θεού σε κάθε γενιά.
Όταν προσευχόμαστε “οδήγησέ μας μακριά από κάθε πειρασμό”, ζητούμε από τον Θεό να μας φυλάει και να μας κρατάει έτσι ώστε ο πειρασμός από το κακό να μην μπορεί να έρθει σε μας και να ενισχύσει την πίστη μας και να μας κρατήσει στην πίστη όταν επιτρέπει στον πειρασμό να έρθει. Εδώ είναι η υπόσχεση του Θεού: «Ο Θεός είναι πιστός, ο οποίος δεν θα επιτρέψει σε σας να μπείτε στον πειρασμό πέρα από αυτό που μπορείτε, αλλά με τον πειρασμό θα προσφέρει επίσης τον τρόπο διαφυγής, ώστε να μπορείτε να το αντέξετε», 1 Κορινθίους 10: 13.
Προσευχόμαστε: Αγαπητέ Θεέ, όταν δοκιμάζετε την πίστη μας, ενισχύστε μας για να νικήσουμε και να επικροτήσουμε το όνομά σας. Όταν μπαίνουμε στον πειρασμό να σκεφτούμε, να επιθυμούμε, να πούμε η και να κάνουμε το κακό, ενίσχυσε την πίστη μας για να αντισταθούμε στον διάβολο, τον κόσμο και τη δική μας αμαρτωλή σάρκα. Στο όνομα του Ιησού. Αμήν.