Написано Превелебним Леонардом Біловим у молитовних роздумах: Ранкова прогулянка в Слові

 «Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості» (1 Тимофія 2:1, 2).

За кого ми повинні молитись? Це запитання перебуває в центрі нашої уваги в цьому, четвертому, молитовному роздумі у нашій серії на тему молитви. Природно, ми будемо молитись за себе, як це робив у храмі митник: «Боже, будь милостивий до мене грішного!» (Луки 18:13), або як благав Ісуса прокажений: «Коли, Господи, хочеш, – Ти можеш очистити мене!» (Матвія 8:2). Яків боровся із Богом у молитві і промовляв: «Не пущу Тебе, коли не поблагословиш мене» (Буття 32:27). Проте ми не повинні думати лише про себе. Ми повинні молитись за всіх людей.

Ми повинні молитись за фізичні і духовні потреби усіх інших людей. Моліться за хворих і стражденних. Просіть про Боже благословення на працю вірних лікарів і медичних сестер. Моліться за безробітних. Благайте за тих, що мають фінансові або сімейні труднощі. Дякуйте Богові за відповідь на ваші молитви за інших людей.

Особливий наголос ставиться на тому, що ми повинні молитись за людей, котрі мають посади у владі. Багато-хто схильний лише критикувати та засуджувати те, що роблять люди у владі. І справді, на кожному рівні влади є чимало корупції! Але народ на колінах доб’ється набагато більше ніж ті, що бігають довкола, підбурюючи до лиха. Господь каже: «Якщо Мій народ, який носить Моє Ім’я, впокориться й почне молитися, шукаючи спілкування зі Мною; якщо відвернеться від своєї дороги зла, то я почую в небесах, прощу їхні гріхи, й оздоровлю їхню землю» (2 Хронік 7:14). Моліться, щоб у нашому народі ми могли вести тихе та мирне життя.

У Нагірній Проповіді Ісус промовив: «Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує» (Матвія 5:44). Моліться за ваших ворогів і за тих, хто неправильно до вас ставиться та робить ваше життя нещасним. Пам’ятайте Ісусову молитву, коли Він висів на хресті: «Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони!» (Луки 23:34).

Чи є хтось, за кого ми не повинні молитись? Так, – ми не повинні молитись за душі померлих. Душі померлих – або на небесах, або в пеклі. Боже Слово не каже про якесь інше місце для душ покійних, як от: чистилище, – це місце вигадали люди. Моліться за людей, поки вони живуть. Після того, як вони помруть, – молитись за них надто пізно! Ваша молитва нічого не змінить!

За відповіддю на всі наші належні молитви за інших ми звертаємось до нашого Бога, Який любить і прощає, заради Ісуса.

Щасливий той союз, що єднає

У любові християнській нашії серця,

Ця спільнота душ споріднених, як на небесах

Розділяєм спільні біди, спільні носим тягарі, Сльоза часто з очей лине в спільнім співчутті. Амінь.