Γράφτηκε από τον αιδεσιμότατο Leonard Buelow στη ευλάβεια : Πρωινό περπάτημα στο Λόγο.
“Αμήν.”
Σε αυτή τη δέκατη πέμπτη και τελευταία λατρεία, στη σειρά μας για το θέμα της προσευχής, στρέφουμε την προσοχή μας στον λόγο με τον οποίο ολοκληρώνουμε όλες τις προσευχές μας, τη λέξη “Αμήν”. Συχνά, οι άνθρωποι σκέφτονται τη λέξη “Αμήν” να σημαίνει το τέλος . Μου θυμίζει μια περίσταση όταν ένας ποιμένας ολοκλήρωσε το κήρυγμά του με το “Αμήν” και τότε ένα μικρό αγόρι είπε στη μητέρα του: “Αυτό είναι το τέλος! Μπορούμε να φύγουμε τώρα?”
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που, στο τέλος μιας μακρόχρονης προσευχής ή κηρύγματος να αισθάνονται σαν αυτό το μικρό αγόρι, όμως αυτό δεν είναι το νόημα της λέξης “Αμήν”.
Η προφορά της αγγλικής λέξης “Αμήν” είναι πολύ συγκρίσιμη με την ελληνική λέξη από την οποία προέρχεται. Στις μεταφράσεις της Βίβλου, η ελληνική λέξη δεν μεταφράζεται πάντοτε με την αγγλική λέξη “Αμήν”. Μπορεί να μεταφραστεί ως “Αληθώς”, “Βεβαίως”, “Πραγματικά”, ή “Ναι, θα είναι έτσι!” η λέξη “Αμήν” είναι μια έκφραση βεβαιότητας.
Οι άνθρωποι πολύ συχνά χρησιμοποιούν τη λέξη “Αμήν” ως έκφραση βεβαιότητας και στην καθημερινή ζωή. Όταν πολλοί άνθρωποι συζητούν κάτι και ένας από αυτούς κάνει μια δήλωση με την οποία συμφωνούν και οι υπόλοιποι, είναι σύνηθες να πει κάποιος: “Θα πω” Αμήν “σε αυτό!”
Όταν λέμε “Αμήν”, στο τέλος μιας προσευχής, στην ουσία λέμε, “Είμαι βέβαιος ότι ο Θεός άκουσε την προσευχή μου και ότι θα απαντήσει σύμφωνα με την καλή και ευγενική του θέληση”. Αν η προσευχή μας εκφράζεται με αμφιβολία και αμφισβήτηση, τότε θα πρέπει πραγματικά να παραλείψουμε το “Αμήν.” Ο απόστολος Ιάκωβος έγραψε: “Αν κάποιος από εσάς στερείται σοφίας, ας ζητήσει από τον Θεό, ο οποίος δίνει σε όλους ελεύθερα και χωρίς καταφρόνηση και θα του δοθεί. Αλλά ας ζητήσει με πίστη, χωρίς κάποια αμφιβολία, γιατί εκείνος που αμφιβάλλει είναι σαν ένα κύμα της θάλασσας που οδηγείται από τον άνεμο. Γιατί ας μην υποθέσουμε ότι αυτός θα λάβει οτιδήποτε από τον Κύριο “, Ιάκωβος 1: 5-7.
Η πρόσκληση του Θεού να προσευχηθούμε και η υπόσχεσή Του να ακούσουμε και να απαντήσουμε στις προσευχές μας συνοψίζονται όμορφα στα λόγια του ψάλτη, τον οποίο πολλοί ή οι περισσότεροι από εσάς έχετε στη μνήμη: “Τον καιρό της στεναχώριας επικαλέσου Με. Θα σε σώσω και εσύ θα Με δοξάσεις”, Ψαλμός 50:15.
Με την πίστη μας στον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού, μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του ουράνιου Πατέρα μας και να προσευχηθούμε. Καθώς ο αγαπητός και φιλεύσπλαχνος, πατέρας Του Ιησού, θέλει να ακούσει τα παιδιά Του να μιλάνε μαζί Του με τη προσευχή τακτικά και πιστά. Και με την πίστη, λέμε, “Αμήν!” Είμαστε σίγουροι ότι μας ακούει και μας απαντά.
Η προσευχή είναι το βάρος ενός στεναγμού, Η πτώση ενός δάκρυ,
Η ματιά προς τα επάνω, Όταν δεν είναι κοντά κανείς παρά μόνο ο Θεός.
Ελάτε στον Θεό, τη ζωή, την αλήθεια, τον τρόπο,
Το μονοπάτι της προσευχής Του – Κύριε, δίδαξε μας πώς να προσευχηθούμε. Αμήν!