от Пастор Леонард Бюлоу, Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото

     В това осмо размишление на тема молитва, ще насочим вниманието си на думите от Господната молитва, “Да дойде Твоето царство!”. Исус бе помазан да бъде нашия Цар. Чрез Неговата всемогъща сила, Той царува в триединно царство: царството на могъществото, което включва всички живи същества, царството на благодатта, което е Святата Християнска Църква, изградена единствено от вярващи в Него като Божий Син и наш Спасител; и царството на славата, което е рая.

       Когато се молим, “Да дойде Твоето царство,” се има предвид царството на благодатта и цаството на славата. Ние се молим на Бог да ни опази във вярата на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Когато Исус започна Своето публично служение, евангелистът Марк споделя, “Исус дойде в Галилея и проповядваше Божието благовестие, казвайки:Времето се изпълни, и Божието царство наближи; покайте се и повярвайте в благовестието.” Евангелие на Марк 1:14-15. Тези думи се отнасят до царството на благодатта, Святата Християнска Църква. Като християни се покайваме от нашите грехове и молим Бог за Неговата милост и прощение, които са ни обещани чрез вяра в Христа Исуса. Прощението на греховете ни и обещанието за вечен живот в рая бяха придобити за нас от Исус. Той живя съвършен живот и изпълни всички Божий заповеди заради нас. Той пое греховете ни и ги занесе на кръста на Голгота, където проля Своята свята скъпоценна кръв, за да ги омие, както е записано в Първото Послание на евангелиста Йоан: “кръвта на Сина Му Исуса [Христа] ни очиства от всеки грях.” Първо Послание на Йоан 1:7

      Апостол Петър изразява същото мнение със следните думи: “Не с тленни неща – сребро или злато, сте изкупени от суетния живот, … а със скъпоценната кръв на непорочния и чист като агнец, Христос”, Първо Послание на Петър 1:18-19. Чрез вяра в Евангелието се присъединяваме към царството на благодатта, Святата Християнска Църква.

        Когато се молим, “Да дойде цаството Ти,” молим Бог да ни даде сила да живеем християнски живот.  Павел пише до колосяните, “И тъй, както сте приели Христа, Исуса Господа, така се обхождайте в Него.” Послание до Колосяните 2:6 Да се обхождаме в Него – означва  да живеем според Неговото Слово и воля.

       Втората Молба, “Да дойде Твоето царство” е Мисионерската Молба от Господната Молитва. Ние се молим на Бог да изгради и разпространи царството на благодатта, Святата Християнска Църква, тук на земята.  Исус ни казва, “Жетвата е изобилна, а работниците малко; затова, молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници на жетвата Си.” Евангелие на Матей 9:37-38

       В закючение, се молим Бог да ускори времето когато Исус ще се върне на земята, за да ни вземе в царството на славата, рая. В края на книгата Откровение, Йоан пише, “Оня, Който свидетелствува за това, казва: Наистина ида скоро. Амин! Дойди, Господи Исусе!,” Откровение на Йоан 22:20. Ела скоро и ни вземи в рая!

      Слушайте! Гласа на Исус призовава, “Кой ще дойде и работи днес?” Жетвата е изобилна и чака, “Кой ще отнесе снопите?”

Господарят вика силно и дълго, обещава богато да ви възнагради; Кой ще се отзове и с радост откликне, “Ето ме, изпрати ме, мен.” ? Амин.