от Пастор Леонард Бюлоу, от Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото
“Истина, истина ви казвам, ако поискате нещо от Отца, Той ще ви го даде в Мое име….искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна.” Евангелие на Йоан 16:23-24
В това трето по ред размишление на тема молитва, ще разгледаме какво ни казва Господ Исус, отностно това как да се молим. Той ни призовава да се молим на набестния Отец в Негово име, като по този начин споделя с нас няколко неща. Преди всичко, трябва да дойдем при Отца с вяра в Исуса като Божий Син и наш Спасител. Това е все едно да кажете, “Господи, аз съм грешник. Не заслужавам твоята благодат. Господи, моля те да разкриеш своята милост чрез Христа Исуса.” Когато завършим молитвата си с думите, “в името на Исус” или “заради Исуса”, ние молим небесния Отец да чуе и отвърне на молитвите ни поради Неговата безгранична любов, разкрита в изпращането на Сина Му да бъде наш Спасител.
Призова на Исус да се молим в Негово име включва обещанието, че нашите молитви ще бъдат чути и отговорени. Исус ни казва, “Ако поискате нещо от Отца, Той ще ви го даде в Мое име.” Доверете Му се; Неговото Слово е добро!
В друг случай, когато Исус говореше за молитва, Той каза, “И всичко, каквото и да поискате в молитва, като вярвате, ще получите.” Евангелие на Матей 21:22. Трябва да се уповаваме твърдо е обещанието на Исус и да вярваме бъз съмнение, че Бог ще чуе и отговори на молитвите ни заради Исус. Не се съмнявайте в обещанието на Исус. Не се молете, а след това завършвате в мисълта, “И без това няма да го получа!” Съмнението в Божийте обещания е оскърбление за Бог!
Това повдига друг въпрос: Настина ли триединния Бог отговаря на всяка молитва, изговорена с вяра? Да – по времето, което Той е решил и по Неговия начин. Апостол Павел страдаше от така наречения “трън в плътта”. Библията не ни казва с какво физическо заболяване се бореше апостола. Той добавя, “Затова три пъти се молих на Господа да се отмахне от мене; и Той ми рече: Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена. “ Второ Послание до Коринтяните 12:8-9. Бог дари сила и вяра на Павел да понесе болестта, и той изповяда, че чрез нея Бог го запази в смирение. Да, Бог наистина отговаря на молитвите ни, но на Неговото време и по Неговия начин. Както Той казва чрез пророка Исаия, “Оставих те за малко време; Но с голяма милост ще те прибера. В изобилието на гнева Си скрих лицето Си от тебе за един миг; Но с вечна благост ще се смиля за тебе. Казва Господ Изкупителят ти.” Исаия 54:7-8
Има ли молитви, които Бог е обещал да остави без отговор? Да. Бог не ни е обещал да отговори на молитви, в които ние се опитваме да Му кажем как и кога да ни отговори. Или пък молитви, изпълнени със съмнемие в Неговите обещания и без вяра в Исус.
Продължете да вярвате в Исус като ваш Спасител, чрез Когото можете да дойдете при небесния Отец и продължете да вярвате в Неговите обещания, отностно тялото и душата сега и за вечността.

 Във Тебе Господи се доверявам, На Тебе само се облягам;
 На Теб се доверявам за спасението пълно, чудесно и свободно.
 На Теб се доверявам за прощение; В нозете Ти се поконявам,
 На Твоята благодат и нежна милост сега се доверявам.
 На Теб се уповавам да ме водиш; Единствено Тебе ще следвам,
 Всеки ден и час Ти снабдяваш всичките мои нужди. Амин.