от Пастор Леонард Бюлоу, Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото “Да се Свети Твоето Име!”

      Целта на нашата молитва не е да осетим Божието име. Неговото име е свято само по себе си. Името Му ни открива кой е Той. Бог е Бог, Той е единствения Бог. Мойсей пише, “Слушай, Израилю, Господ, нашият Бог, единствен е Господ!” Второзаконие 6:4. Апостол Павел пише в Първото Послание до Коринтяните 8:4, “Няма друг Бог освен един”. Чрез пророкът Исаия Бог казва, “Аз съм Господ; това е Моето име; И не ща да дам славата Си на друг, Нито хвалата Си на изваяните идоли.” Исаия 42:8.

     С тази молба, “Да се Свети Твоето Име,” ние се молим да опазим името Му свято чрез нашите думи и дела. Ние пазим Божието име свято, когато поучаваме истината според Негово Слово. Чрез пророкът Йеремия Бог казва, “У когото е Моето слово, нека говори вярно словото Ми.” Йеремия 23:28. Нека да не заместваме Божието Слово с “плявата” на нашите собствени мнения. Ако искаме да знаем истината, отностно Бог, Кой е Той, какво е направил за нас в миналото, какво прави за нас в момента, и какво ще направи за нас в бъдещето, трябва да чуем думите на Исус: “Ако пребъдете в Моето учение, наистина сте Мои ученици; и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.” Евангелие на Йоан 8:31-32

     В молитвата си като първосвещенник, Исус се моли за всички вярващи до края на света. Той каза, “Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина.” Евантелие на Йоан 17:17

Божието име се свети когато живеем истински християнски живот на думи и с дела. В проповедта на планината Исус призовава последователите си да свидетелстват на целия свят като живеят изпълнен с богопочитание живот. Той каза, “Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората. Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са вкъщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.” Евангелие на Матей 5:13-16.

     Накратко: Християнин ли сте? Тогава живейте като такъв на думи и с дела!

     Противоположно на освещаване на Божието име е да го осверним. Когато поучаваме и живеем по начин контрасиращ на Божието Слово, ние срамим Божието име. Господ казва чрез думите на пророка Йизекиил, “Свещениците й престъпваха закона Ми и оскверняваха светите Ми вещи; не правеха разлика между свето и скверно, нито показваха на хората различието между нечисто и чисто; и криеха очите си от съботите Ми; и Аз съм осквернен всред тях.’ Йизекиил 22:26. А в Евангелието на Матей 23 глава, когато Исус говореше с религиозните водачи, Той многократно извика, “Горко вам, книжници и фарисеи,” защото поради тяхното невярно учение името на Бога бе осквернено.

       Като вярващи в Исуса – Божия Син и нашия Спасител, който ни възлюби и изкупи чрез Своя съвършен живот, невинно страдание, смърт и възкресение, нека да светим Божието име на думи и с дела. Да се свети името Ти. Помогни ни, Господи, да опазим Словото ти в непорочност, за да живеем без осъждение и за слава на Името Ти.              Опази ни от лъжливи учения; към Теб бедните и заблудените обърни. Амин.