от Пастор Леонард Бюлоу, Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото

     В тази четвърта по ред молба от Господната молитва, се молим за временните и материални благословения. Може да се почудим, “Защо Бог ни казва да се молим за ежедневния си хляб, когато Той подсигурява хляб и за тези, които никога не се молят? В проповедта на планината, Исус казва, “Той прави слънцето Си да изгрява на злите и на добрите, и дава дъжд на праведните и на неправедните.” Евангелие на Матей 5:45. Псалмописецът описва всички живи същества в протегнати вратове, очакващи храна от Господа. “Очите на всички гледат към Тебе; И Ти им даваш храна на време. Отваряш ръката Си И удовлетворяваш желанието на всичко живо.” Псалм 145:15-16. Защо Бог ни казва да се молим за ежедневния си хляб? Целта Му е да признаем, че Бог е Дарителя на всички благословения, и трябва да Му благодарим.

     Какво означава фразата “ежедневен хляб”? В нея се включва всичко, което е необходимо за подкрепата и нуждите на тялото. Необходимо е да се молим за “нашия” ежедневен хляб – храната, за която работим и печелим по честен път. Писанието ни казва, “Защото, когато бяхме с вас, това ви нареждахме: ако някой не иска да работи, не трябва да яде. Но както чуваме, някои от вас живеят като безделници, нищо не работят, а се занимават с празни работи.” Второ Послание до Солунци 3:10-11. Ако сте във физическа и психическа форма, би трябвало да се трудите и печелите по честен път. Не трябва да стоим на опашка и да чакаме за подаяния.

     С думите “ежедневен” и “днес” ни се напомня, че е необходимо да сме доволни за това, което имаме всеки ден. В Първото Послание до Тимотей, апостол Павел споделя, “Голяма придобивка е човек да бъде благочестив и скромен.

     Понеже нищо не сме донесли на света, явно е[a], че не можем и нищо да изнесем от него. Като имаме прехрана и облекло, нека с това бъдем доволни.” Първо Послание до Тимотей 6:6-8

     Авторът на книгата Притчи пише, “Две неща прося от Тебе: Не ми ги отказвай преди да умра: – Отдалечи от мене измамата и лъжата: Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; Храни ме с хляба, който ми се пада; Да не би да се преситя и се отрека от Тебе и да кажа: Кой е Господ? Или да не би да осиромашея та да открадна, И да употребя скверно името на моя Бог.” Притчи 30:7-9. На кратко писателят споделя, “Моля те, Боже, не ме прави нито беден, нито богат. Дай ми достатъчно, за да мога да живея по честен път.” Ако сме богати, се изкушаваме да забравим Бог и да кажем, “Кой се нуждае от Бог?” Ако сме бедни, се изкушаваме да откраднем и да се посрамим Божието име.

     Исус казва, “ Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави. Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си.” Евангелие на Матей 6:33-34. Отдайте вниманието си най-напред на духовните нужди. А след това се доверете на Божийте обещания, отностно нуждите ви за този живот.

     Казано ни е да не се безпокойм за утрешния ден. Необходимо е да планираме за бъдещето, а не да се тревожим за него. Има разлика между планиране и безпокойствие. Всеки ден е изпълнен с достатъчно проблеми; не добавяйте повече с безпокойството си!

     Предайте живота и нуждите си в ръцете на вашия любящ Бог. Бог дари Сина Си, Исус, като ваш Спасител от греха, смъртта и дявола, и чрез вяра в Христа получавате обещанието Му за вечен живот. Той обещава да ви даде и всичко, от което се нуждаете в този живот. Доверете Му се!