от Пастор Леонард Бюлоу, от Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото

     “И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения на всички човеци, за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност.” Първо Послание до Тимотей 2:1-2

     За кого да се молим? Това е въпроса, който ще разгледаме в четвъртото размишление от поредицата на тема молитва. Естествено е да се молим за себе си, така както бирникът се молеше в храма, “Боже бъди милостив към мене грешника.” Евангелие на Лука 18:13, или така както прокажения молеше Исус, “Господи, ако искаш, можеш да ме очистиш.” Евангелие на Матей 8:2. Яков се бори с Бога в молитва и каза, “Няма да те пусна да си отидеш, догде не ме благословиш,” Битие 32:26. Въпреки тези примери, нека да не мислим само за себе си. Трябва да се молим за всички хора.

    Необходимо е да се молим за физическите и духовните нужди на всички други хора. Молете се за болните и страдащите. Молете се Бог да благослови работата на преданните доктори и сестри. Молете се за безработните. Ходатайствай те в молитва за тези, които имат финансови и семейни проблеми. Благодарете на Бога, за това че отговаря молитвите ви, отностно тези хора.

     Специално се споменава да се молим за тези, които работят за правителството. Мнозина имат навика само да критикуват и съдят тези, които работят за правителството. И с право, на днешно време има доста корупция в управляващата класа на всяко ниво! Но един народ на колене ще постигне повече отколкото тези, които тичат нагоре надолу и създават проблеми.  Господ казва, “И (ако) людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.” Втора книга на Летописите 7:14. Молете се, за да поминем тих и спокоен живот в нашата страна.

     В проповедта на планината Исус казва, “Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят,” Евангелие на Матей 5:44. Молете се за вашите врагове и тези, които не се отнасят добре с вас и ви създават трудности в живота. Не забравяйте молитвата на Исус, докато Той бе разпънат на кръста; “Отче, прости им, защото не знаят какво правят.” Евангелие на Лука 23:34.

     Има ли някой за когото трябва да не се молим? Отговорът е “Да”. Не трябва да се молим за душите на починалите. Техните души са или в рая или в ада. Божието Слово не споменава друго място за душите на починалите, като на пример чистилище – измислено от хората място. Молете се за тези около вас докато са още живи. След като починат, е вече много късно да се молим! Молитвата ви няма да промени нищо!

     За отговор на всичките ни преданни молитви, отностно други хора, се обръщаме към нашия любящ и милостив Бог в името на Исус.

     Благословена да е връзката, която сърцата ни свързва в християнска любов;

     Общението на сродни души, е както това в рая.

     Споделяме нашите взаимни неволи, нашите взаимни трудности носим,

     И често един за друг плачем и споделяме сълзи на съчувствие. Амин.