Думи на вярата

2012-6

Рождество, A. D. 2012

Рождество е празник за раждането на Исус, Спасителят на света. Когато Бог дава обещание на Адам и Ева, след като съгрешиха, Той възнамери да го спази. Той изпрати някой да смаже главата на змията, а именно Сатана. Той изпрати някого, за да се установи прошка за греховете на нашите първи родители и всички, които ще последват. Той изпрати решение на проблема, създаден от Адам и Ева. Когато Адам и Ева съгрешиха, те всички бяха човеци и обещанието на Бог да изпрати Спасител за тях е обещание за цялото човечество, Той ще спаси цялото човечество. Божието обещание за спасение е била спазено в Исус.

Бог спази и обещанието, дадено на Авраам около 2000 години преди да се роди Исус. Бог обеща, че чрез Авраам всички народи на земята ще бъдат благословени. Това беше и все още е Божието намерение. Независимо от факта, че много хора не се искат да имат нищо общо с Божието спасение, факта остава, че раждането на Исус държи Божието намерение перфектно, защото независимо от етническия произход, Исус дойде да живее, страда и да умре за всеки, точка. Исус е за всички хора от всички времена и на всички народи. Той е Спасителят на света.

Когато чуете или прочетете думите на Лука глава втора, която е за случката за раждането на Исус, виждаме начина, по който Бог установи нашето спасение. Той доведе бебето Исус в света чрез двама много прекрасни и специални хора. Мария е беше девствената майката на Исус. Йосиф се грижи за Исус като баща. Те свършиха работата, която Бог им предаде, направи така, че Исус имаше жилище, в което да расте и житейски опит както всички нас, но Той го е направи без грях, за разлика от нас. Той знае какво означава животът тук. Той знае как да победи на изкушенията на Сатаната. Той знае как да прости на тези, които ни нараняват или вредят. Той знае как да обича и да е изпитвал болката от омразата. Живейки тук, Исус знае какъв е животът в този свят.

Той дойде тук, за да живее като наш заместител за грях. За да бъде Той този заместител, Той трябваше да живее и след това пострада за всичко, което ти и аз правим срещу Бога на цялото творение. Ние празнуваме Рождество, защото това е рожденият ден на перфектен заместител за нашите грехове, перфектен заместител, който ще бъде прикован към олтара на кръста като жертва за греховете ни. Радваме се на Неговото раждане, защото без Него всички ние сме загубени, всички ние сме за пъкъла. Ние хвалим и благодарим на Бога за раждането на Исус, защото това е Исус от дървените ясли до дървения кръст, така че ти и аз, чрез вяра в Него, можем да прекараме вечността в рая, а не в ада. Рождество е най-големият дар, който Бог някога даде – Своя Единороден Син.

Ето защо ангелите заявиха, че има мир на земята, и че Бог показва Неговата добра воля към грешните човешки същества. Ще има войни и слухове за войни, до деня, когато Христос се върне да съди живите и мъртвите. Винаги ще има хаос в света, тъй като ние живеем в един паднал, несъвършен свят. Въпреки хаотичния объркан свят, в който живеем, изявлението на ангелите все още е напълно правилно. Има мир на земята.

Сега има възможност за мира между Бога и човека, защото Исус е бил роден, за да живее, страда и умре за нас, с други думи, Исус дойде да се установи мир с Бога. Ако вярвате в Исус, вие сте в мир с Бога. Има мир на земята за вас. Нищо чудно, че Рождество е такова велико събитие да се празнува! Заради на раждането на това бебе, което ние празнуваме всяка година, с одухотворена вяра в Него имаме мир с Бога, докато живеем тук. Мир сега, и чрез вяра в Него, радост за цяла вечност. Радост за света! Господ е дошъл! Слава на Бога във висините!