Познайте какво? Вие не сте човешко същество. В това се състои целия проблем. В библейски смисъл само трима души са били напълно човешки същества… Нека да формулираме какво означава да сте „човешко същество” според писанията.

Помислете за малко как Бог сътвори човека, и в какво взаймоотношение бяха Адам и Ева с Него след създанието им. Привечер когато захладнее Бог се разхождаше в Едемската градина и разговаряше с човека. Той им даде цел на съществуване. Те имаха задачи за въшене и с радост правиха това, което Бог им заповяда, не като роботи, но като упражняваха свобода на волята си за работа в хармония с Бог. Този, който е човешко същество в пълния смисъл на думата действа в пълна хармония с Бог, не насила, но като упражнява дадената му от Бога свободна воля. Искинското човешко същество работи заедно с Бог, не срещу Него. Адам и Ева, две от трите напълно човешки същества,които живяха на тази земя, загубиха човешката си природа кого прегрешиха (Битие 3). При това състояние на липса на пълнота в човешката им природа, те се страхуваха от Бога, скриха се от Него, и започнаха да действат в противоречие с Неговата воля. Истинската човешка природа е загувена при грехопадението, и ние все още изпитваме последиците от него.

Третият човек, който бе и все още е напълно човешко същество, е Исус. Исус живя човешката си природа изцяло и съвършено. През целия си живот тук на земята той винаги действаше в пълна хармония с Неговия Отец. Той никога не съгреши. Поради това, че Исус запази човешката си припода в пълнота, той можа да се превърне в съвършената човешка жертва за нас, грешниците, непокорните хора. Поради невинното му страдание и смърт на кръста, на всеки който се уповава (вярва в Него) на Исусовите дела Бог дарява прощението, което Исус извоюва на кръста. Това означава, че чрез вяра в Исуса, Съвършения Човек, ние сме: 1. Облечени в Неговото съвършенство в този живот, постредством кръщението (Послание към Галатяните 3:26-27); 2. Осигурени сме с обещанието, че човешката способност на общение с Бога ще е възстановена в рая; 3. Ще сме цялостно човешко същество в последния ден, когато Исус възкреси от смъртта вярващите, и съедини тялото, душата и духа, взаймодействащи в пълна хармония с Бог, както Той ги бе създал да функционират от създанието на света.

Следващият път когато чуете, че някой се оправдава за „шега” или дори грях, с думите: „Аз съм просто едно човешко същество”, корегирайте го/я. Това, че сте човешко същество е повод за добри дела (Послание до Ефесяните 2:8-10, и специално стих 10), а не оправдание за шега или грях.

 

(I’m Only Human!)