Ο Λόγος του Θεού για τα Παιδιά
Ο Ελισσαiος και ο Νεεμάν
Β’ Βασιλέων 5: 1-3, 9-15

Γραφή:

Ο Νεεμάν ήταν αρχηγός του στρατού του βασιλιά του Αράμ. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος στα μάτια του κυρίου του και πολύ σεβαστός, γιατί μέσω αυτού ο Κύριος είχε δώσει τη νίκη στον Αράμ. Ήταν ένας γενναίος στρατιώτης, αλλά ήταν λεπρός.

2 Τώρα, ομάδες επιδρομέων από τον Αράμ είχαν βγει και είχαν αιχμαλωτίσει μια νεαρή κοπέλα από τον Ισραήλ, για να υπηρετεί τη γυναίκα του Νεεμάν. 3 Είπε στην κυρά της: «Μακάρι να έβλεπε ο κύριός μου τον προφήτη που είναι στη Σαμάρεια! Θα τον θεράπευε από τη λέπρα του».

9 Και έτσι ο Νεεμάν πήγε μαζί με τα άλογά του και τα άρματά του μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του Ελισσαίου. 10 Και ο Ελισσαίος έστειλε αγγελιοφόρο να του πει: Πήγαινε, πλύσου εφτά φορές στον Ιορδάνη ποταμό, και η σάρκα σου θα αποκατασταθεί και θα καθαριστείς.

11 Αλλά ο Νεεμάν έφυγε θυμωμένος και είπε: «Νόμιζα ότι θα εμφανιστεί σε μένα  και θα επικαλεστεί το όνομα του Κυρίου του Θεού του, θα κουνήσει το χέρι του πάνω από το λεπρό σημείο και θα με γιατρέψει από τη ασθένεια μου. 12 Δεν είναι ο Αβανά και ο Φαρπάρ, οι ποταμοί της Δαμασκού, καλύτεροι από όλα τα νερά του Ισραήλ; Δεν θα μπορούσα να πλυθώ σε αυτά επίσης και να γιατρευτώ;» Έτσι, γύρισε και έφυγε έξαλλος.

13 Οι υπηρέτες του Νεεμάν πήγαν κοντά του και είπαν: «Πατέρα μας, αν σου είχε πει ο προφήτης να κάνεις κάτι σπουδαίο, δεν θα το έκανες; Πόσο μάλλον, λοιπόν, όταν σου λέει «πλύσου και καθαρίσου»!». 14 Κατέβηκε λοιπόν και βυθίστηκε στον Ιορδάνη εφτά φορές, όπως του είπε ο άνθρωπος του Θεού, και η σάρκα του αποκαταστάθηκε και έγινε καθαρή σαν ενός νεαρού αγοριού.

15 Τότε ο Νεεμάν και όλοι οι υπηρέτες του επέστρεψαν στον άνθρωπο του Θεού. Στάθηκε και του είπε: «Τώρα ξέρω ότι δεν υπάρχει Θεός σε όλο τον κόσμο εκτός από τον Ισραήλ. Δέξου λοιπόν ένα δώρο από τον υπηρέτη σου».

Μάθημα:

Ο Θεός μας αγαπά και μας φροντίζει. Είναι τόσο δυνατός, που μπορεί να κάνει ό,τι κανείς άλλος δεν μπορεί, ακόμη και να θεραπεύσει ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Σε αυτό το γεγονός θα δούμε πώς ο Θεός χρησιμοποίησε έναν άνθρωπο που Τον αγαπούσε, ονόματι Ελισαίος. Χρησιμοποίησε τον Ελισσαίο για να θεραπεύσει έναν άρρωστο.

Ο Νεεμάν ήταν ένας σημαντικός στρατιώτης. Οδήγησε τον στρατό του στη νίκη και πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν σπουδαίος. Είχε όμως ένα πρόβλημα. Είχε ένα είδος δερματικού εξανθήματος που ονομαζόταν «λέπρα». Ο γιατρός του δεν μπορούσε να τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Δεν ήξερε πραγματικά τι να κάνει.

Ο Θεός χρησιμοποίησε μια υπηρέτρια για να πει στον Νεεμάν για έναν άντρα που μπορούσε να τον βοηθήσει. Το όνομά του ήταν Ελισαίος και ζούσε πολύ μακριά σε μια άλλη χώρα. Ο Νεεμάν πήγε να δει τον Ελισαίο, αλλά όταν έφτασε στο σπίτι του, ο Ελισσαίος έστειλε ένα μήνυμα στον Νεεμάν, λέγοντάς του να πάει να πλυθεί στον Ιορδάνη ποταμό επτά φορές. Αυτό δεν άρεσε στον Νεεμάν. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε απλώς να είχε μείνει στο σπίτι και να είχε πλυθεί στο ποτάμι εκεί. Θύμωσε και δεν ήθελε να το κάνει. Αλλά οι υπηρέτες του τον ενθάρρυναν να το κάνει, και πραγματικά  έτσι έκανε. Όταν τελείωσε το πλύσιμο, η λέπρα του είχε φύγει! Πήγε στον Δανιήλ και είπε ότι τώρα πίστευε στον Θεό γιατί ο Θεός τον είχε γιατρέψει. Ο Θεός ήξερε τι χρειαζόταν ο Νεεμάν και χρησιμοποίησε τον Ελισσαίο για να τον βοηθήσει

​Ο Θεός ξέρει τι χρειάζεσαι. Θα σε φροντίσει. Όταν είσαι φοβισμένος ή άρρωστος μπορείς να Του μιλήσεις και να Του πεις πώς νιώθεις. Όταν είσαι χαρούμενος και συμβαίνουν καλά πράγματα, μπορείς να Του πεις ένα «Ευχαριστώ». Θα σε φροντίζει πάντα και πάντα χαίρεται που ακούει τις προσευχές σου γιατί σε αγαπάει!