Първо послание на Петър 3:15-16, „Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда. Имайте чиста съвест, така щото във всичко, в което ви одумват да се посрамят ония, които клеветят добрата ви в Христа обхода.”

Бил ми писа: „За бога! Хансикър не пише слова на вяра. Това е една много лоша теория на вяра. „Бог е наказал Исус…” Какъв вид доктрина на изкупление е това? А да не говоря за „Бог помиряваше света със себе си чрез Исус…” Нека да изясним доктрината за Триединството! Християнската вяра не е нравствен принцип, поддържане на Мойсеевия закон.”

Бог изкупи греховете на целия свят като заплати за нас със страдението и смъртта на Сина си. Той бувално прокля Исус заради нас. (Послание до Галатяните 3:13) Това е Доктрината на Заместително Изкупление. Написана е черно на бяло в по-горния пасаж (стих) за да може всеки да я види. Моля ви се разгледайте я внимателно и с молитва. Бог трябваше да заплати за нашите грехове, защото ние не сме в състояние да го направим сами. Това е ендо прекрасно и в същото време неверояно свидетелство и описание на огромната божия любов към Неговите греховни и непокорни създания. Наказването на Исус е начинът, по който Бог помири света със Себе си. Прочетете Второ Послание до Коринтяните 5:11-19.

Доктрината за Триединството е в добро състояние в пределите на християнската църква. Предани пастори и учители все още поучават, че Бог е Три в Едно. Това е тайнството на божията натура, че Той е три личности, Отец, Син и Свети Дух, и в същото време един Бог. Тази доктрина е извън границите на човешкото разбиране и тълкуване, но доктрина, която вярващите държат здраво с помощта на Святия Дух, който ни уверява във верността и. (Погледни статията, Слова на Вяра 6, от 12 март, 2003.)

Прав сте когато споделяте, че християнската вяра не е нравствен принцип и поддържане на Мойсеевия закон. Но хората понякога превръщат вярата в нравствен закон. Християнската вяра: 1. признава греховната натура на човешкото същество и неговата огромна нужда пред Бога; 2. признава, че единствено Бог е в състояние да извърши невъзможното и да спаси хората (Евангелие на Марк 10:17-27); 3. подкрепя думите на Исус в Евангелието на Йоан 3:16, че единствено чрез вяра в Исуса човек е спасен; 4. поучава, че нашия отзив към Бог е с благодарност и добри дела, в които Бог е отредил отнапред да ходим (Послание до Ефесяните 2:10). Тези добри дела са признак за нашето спасение, а не причина за спасението ни (Евангелие на Матей 25:31-46). Ако гледаме на библията единствено като на книга с инструкции за добър живот и приятен начин на съществуване, и/или на Бога като на спасител в следствие на добрите ни дела, тогава превръщаме християнството в нраствен закон. За съжаление някои християни и дори цели християнски групи са изпитали това.

Но християнската вяра заявява, че Исус Христос бе разпънат на кръста за грешниците. С вяра в Исуса за тяхното спасение, те (грешниците) приемат прощение и благословенията на вечен живот от Бога, който се превръща в техен Отец чрез Христа. (Послание до Галатяните 3:26-27)

Когато се средоточим на Исус Христос, разпънат на кръстта, за да заплати за нашите грехове, и желанието ни е да живеем с благодарност като знак на нашето примирение с Бога, ние запазваме Христа в християнството. Ние оставаме в смирение пред Бога. Тогава отдаваме цялата слава единствено и само на Бог; целия кредит, отностно това, което Той извърши за нас, е за Него, като не забравяме, че „когато бяхме още грешници, Христос умря за нас”. (Послание до Римляните 5:8)

(With Gentleness and Respect)