Защо има толкова много религии? Изглежда, че за всики вид личност съществува различен вид религия. Колко видове религии има?

Отговорът на този въпрост може да ви изненада. Ако се опитате да ги изброите, ще изредите доста видове религии. Най-вероятно ще направите често срещаната грешка като наречете различните видове християнски деноминации религии. За да отговорим на този въпрос правилно, ще разгледаме различните деноминации – лютерани, католици, презвитерияни, методисти, баптисти – като различни „аромоти” на една и съща религия, християнството, а не отделни религии.

Определението за думата религия е подбор от упоменати условия, според които ако ги следвате ще сте спасени или ще живеете добре след като умрете. Вие вярвате, че чрез спазването на инструкциите на религията,която следвате, вашето бъдеще, временно и във вечността, е гарантирано.

А относто въпроса за броя на религиите, има само ДВА вида религии! Независимо от човешкото мнение, отностно различните видове вярвания, в света съществуват само две религии. Хората, или са спасени чрез собствените си дела, или по божия благодат.

Християнството, в най-същинската си, истинска форма, признава че Бог извършва цялото спасение, всичките детайли, свързани със спасението, с установяване на прощението и надеждата за вечен живот. Човек откликва само на божията благодат.

Извън рамките на християнството човек се спасява сам, под една или друга форма. Неговото спасение и съществуването му след смъртта с Бог или без бог, са плод на неговите мероприятия по време на живота му тук, неговите добри дела, дарове, с които е добринесал на обществото, изречени молитви, спазени ритуали, така както са предписани от една или друга религия. Когато разгледате внимателно и сравните съществуващите в света нехристиянски религии, а за съжаление и някои християнски деноминации, ще откриете обща тенденция: човекът е спасен чрез делата, които е извършил. Безпристрастен анализ на всяка световна религия, която няма християнски корени, ще достигне до извода: Аз се спасявам чрез делата си.

Християнството, когото се поучва провилно, е точно на противоположното становище. Бог извършва спасението, тъй като човекът е грешник от времето на Адам и Ева и не може сам да се спаси. Човек не може да допринесе с нищо за своето несъвършенство. Хората се раждат духовно мъртви. Мъртвите не могат с нищо да си помогнат. И поради тази причина Бог извършва всичко, което е необходимо за спасението на човека.

Бог изпрати Исус да живее в съвършенство заради нас. Исуса пострада и умря без вина на кръста за нас. Бог възкреси Исус от мъртвите, за да покаже на всички, че христовото деяние на наше място е цялостно и достатъчно напълно да плати нашия дълг, свързан с греха, и за да демострира, че всеки, който умре с вяра в Исуса ще бъде също възкресен със слава от мъртвите. Тогава Бог, по благодат, чрез силата на Светия Дух, ни дава и вярата да се доверим на делата му, които Той извърши заради нас (Послание до Ефесяните 2:8-9), за да можем чрез вяра да разберем всичко, което Христос придоби за нас. Бог извърши всичко. Той извърши всичко, защото ни възлюби. И защото ни обича, ни дарява със спасение. Не защото го заслужаваме, а просто защото ни обича.

Какъв е нашият дял? Той ни моли да откликнем с благодарност като живеем богоугоден живот. Ние постигаме това като ценим и спазваме неговите заповеди (Евангелие на Матей 28:19-20), и като възвестяваме на света около нас, че Христос умря за гришниците. Бог и само Той е, който може да ни спаси. Ето защо само Той заслужава честта и славата за спасението на човека. И тъй като Бог е този, който ни спасява, когато Той подсигури начина на спасение, можем ВИНАГИ на сме уверени, че е достатъчен за всеки един от нас за да е спасен.

(Why so many religions?)