Думи на вяра 2012-4

На Запад обикновено се казва, че децата са дар от Бога. Морални и психически здрави хора рядко оспорват това твърдение. Когато родителите обичат децата си, те са готови да дадат заслуга на Бог за дара който е това дете. Това се казва в Псалмите. Святото, непогрешимо, Боговъхновено Слово, ясно заявява, че това е вярно: Децата са дар от Бога.

И все пак, обратното също е вярно. Родителите са дар от Бога за техните деца. Как може това да бъде доказано? Вижте Божиите заповеди. Четвъртата заповед гласи: “Почитай баща си и майка си.” За кого е адресирана заповедта? За децата. Децата трябва да се научат, че техните майки и бащи са дар от Бога за тях. Защо да почитаме родителите си? Защото, Сам Бог е дал тази заповед на децата.

Какви са последствията? За децата да не се подчиняват на родителите е акт на бунт срещу Бога. Когато децата предизвикват своите родители, те предизвикват Бог, Който им е дал на родителите да се грижат за тях, да ги хранят, да, да ги обличат, да ги защитават, да ги образоват, и така нататък. Любящите родители ще учат децата си на отговорност към себе си като начин да се признае Божието благословение на родителите към децата. Родителите ще трябва да се научат на отговорност с разбирането, че Бог им е дал тези малки хора, които да бъдат обучени от тях за да бъдат благословение за семейството и за цялото общество. Децата трябва растат с познанието на Бога, Неговата любов към тях, дарът на Исус Христос, който живя и умря за тях, децата ще се научат да уважават родителите си от благодарност към Бог за любовта показана им от Исус Христос.

На родителите? Родителите трябва да се направят критичена връзка, присъща на заповедта. Родителите са заместител на Бога в дома. Това е задължението на родителите да се обичат и да се грижат за децата си точно както Бог ще се грижи за тези деца. Неговата любов е да бъде продължена до деца чрез родителите. Разбирането на това поставя огромна тежест върху родителите. Те трябва да са заместител на Бога.

Как родителите могат да изпълнят такава огромна отговорност? Има само един начин да се изпълни тази отговорност. Самите родители трябва да познаят Исус Христос като свой Господ и Спасител и вярват в Него и Му се доверяват. Тогава и само тогава родителите ще имат възможността да предадат на техните деца отговорност дадена им от Бог. Тя е с вяра в Исус Христос, че Светият Дух ще даде възможност на родителите да преподават и да обучават децата си по Богоугоден начин.

 

Очевидно е, че само тези, които вярват в Исус като Господ и Спасител, могат наистина да бъдат родителите, които Бог изисква всеки един от нас да бъде.