Слова на Вяра…21 16 юли, 2003

Какво имаш в предвид когато казваш „Повярвай в Господа Исуса и ще се спасиш”? Означава ли да го признаеш като историческа личност, или е нещо друго?

Когато думата „повярвай” се използва в християнски контект, значението и не е винаги същото както това на популярната думата вярвай , която използваме през 21-я век. Ние казваме, „Вярвам, че 2+2=4”. Това е просто начин за признаване на факт. Вярата като християнски термин се изразява в много по-дълбок смисъл. Вярата може да се илюстрира чрез следната история, вариант със който доста от нас са запознати:

Мъж е застанал на ръба на Ниагарския водопад и е готов да премине по важе над водопада. Той се обръща към публиката, която се с събрала около него да гледа, „Вярвате ли, че мога да премина по въжето над водопада?”. Тълпата отговаря, „Не. Това е невъзможно.” След този отговор той пристъпва към въжето с лост в ръцете си за равновесие, и майсторски почти без никакво усилие преминава по въжето. След връщане в първоначалната си точка той отново запитва тълпата, „Вярвате ли, че мога да премина по въжето над водопада?”. И те отговарят, „Да. Ние те видяхме как го правиш.” Той им казва, „Тогава елате пак утре.”

На следващият ден той е отново на въжето, но този път с ръчна количка пред себе си. Той пита събралата се около него тълпа: „ Вярвате ли, че мога да премина по въжето като бутам пред себе си ръчната количка?” „Не” отговарят те, „това е невъзможно.” Мъжът преминава по въжето над водопада и се връща до първоначалната си позиция като бута ръчната количка през целия път. След връщането си той отново пита тълпата: „Вярвате ли, че мога да бутам ръчната количка по въжето над водопада?” И разбира се, отговарът е: „Да. Ние те видяхме как го правиш.” Той им казва, „Тогава елате пак утре.”

На третия ден той застава на ръба на водопада отново с ръчната количка пред себе си готов да премине над водопада. Още веднъж той пита насъбралите се около него хора: „ Нали вярвате, че мога да премина по въжето над водопада като бутам ръчната количка пред себе си?” „Да, вярваме ти, защото те видяхме как премина вчера. Вярваме, че можеш да го направиш.” Той се засмива леко и им казва: „Добре. Кой иска да се качи в ръчната количка?” След този въпрос настъпва пълна тишина. Никой не помръдва.

Той пита: „Кой ми се доверява? Това е въпросът,който Бог ни пита когато говорим за вяра. В оргиналния език на Новия завет, когато имаме думите за вярване, доверие и вяра се използва една и съща дума. Исус каква: „Който вярва в Мен, няма да умре.” Това означава: „Всеки, който Ме изповяда, че Аз живях и умрях за него, и вярва, че животът и смъртта Ми са основа за неговото прощение и вечен живот, ще има вечен живот в рая.” Всеки, който се вярва в Исус.

Исус ни доказа, че е извършил всичко докрай чрез съвършения си живот, невинното си страдание и смърт заради нас на кръста, и чрез славното си възкресение и възнесение в рая. Той ни моли да оставим настрана нашата идея, че можем сами да се спасим и да му се ДОВЕРИМ, че той е извършил всичко за нас. Той доказа, че е извършил всичко чрез неговата смърт и възкресение. Той ни моли да му вярваме и да му се доверим, че Той свърши всичко. С помощта на Святия Дух ние можем да следваме неговата заповед :”Качи се в ръчната ми количка и ми се довери да те пренеса до отсрещната страна.” Доверете Му се. „Който вярва в Мен няма да умре.”