Από το Λόγο του Θεού … Για τα παιδιά Του
Ο Ιησούς θεραπεύει έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να περπατήσει
Λουκάς 5:17-26

17 Μια μέρα ο Ιησούς δίδασκε και εκεί κάθονταν Φαρισαίοι και δάσκαλοι του νόμου. Είχαν έρθει από κάποια χωριά της Γαλιλαίας και από την Ιουδαία και την Ιερουσαλήμ. Και η δύναμη του Κυρίου ήταν με τον Ιησού να θεραπεύει αυτούς που είναι άρρωστοι. 18 Ήρθαν μερικοί άντρες κουβαλώντας έναν παράλυτο σε ένα χαλάκι και προσπάθησαν να τον πάνε στο σπίτι για να τον παρουσιάσουν μπροστά στον Ιησού. 19 Όταν δεν βρήκαν τρόπο να το κάνουν λόγω του πλήθους, ανέβηκαν επάνω στη στέγη και τον κατέβασαν ενώ ήταν πάνω στο χαλάκι του μέσα από τα κεραμίδια στη μέση του πλήθους, ακριβώς μπροστά στον Ιησού.

20 Όταν ο Ιησούς είδε την πίστη τους, είπε: «Φίλε μου, οι αμαρτίες σου συγχωρούνται».

21 Οι Φαρισαίοι και οι δάσκαλοι του νόμου άρχισαν να σκέφτονται από μέσα τους: «Ποιος είναι αυτός ο βλάσφημος; Ποιος μπορεί να συγχωρήσει αμαρτίες πέρα από τον ίδιο το Θεό;»

22 Ο Ιησούς κατάλαβε τι σκέφτονταν και τους ρώτησε: «Γιατί τα σκέφτεστε αυτά στην καρδιά σας; 23 Τι είναι πιο εύκολο: να πεις, «Σου συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες» ή να πεις, «Σήκω και περπάτα»; 24 Αλλά θέλω να ξέρετε ότι ο Υιός του Θεού έχει εξουσία στη γη να συγχωράει αμαρτίες». Είπε λοιπόν στον παράλυτο: «Σου λέω, σήκω, πάρε το χαλάκι σου και πήγαινε σπίτι». 25 Αμέσως σηκώθηκε μπροστά τους, πήρε το χαλάκι στο οποίο ήταν ξαπλωμένος και πήγε σπίτι του δοξάζοντας τον Θεό. 26 Όλοι έμειναν κατάπληκτοι και δοξολογούσαν τον Θεό. Γέμισαν με δέος και είπαν: «Είδαμε απίστευτα πράγματα σήμερα».

Γραφή:

Μια μέρα ο Ιησούς δίδασκε σε ένα σπίτι γεμάτο κόσμο. Όλοι εκεί ήθελαν να ακούσουν τι είχε να πει για το πώς μας αγαπά ο Θεός.

Τέσσερις άνδρες ήρθαν στο σπίτι κουβαλώντας τον φίλο τους πάνω σε ένα χαλάκι. Ο φίλος τους ήταν πάνω σε ένα χαλάκι επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει. Όταν είδαν ότι το σπίτι ήταν γεμάτο κόσμο, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να μπουν μέσα. Αλλά ήθελαν με κάθε τρόπο ο φίλος τους να δει τον Ιησού. Είχαν ακούσει για το πώς ο Ιησούς μπορούσε να θεραπεύσει άρρωστους ανθρώπους. Ήξεραν ότι ο Ιησούς ήταν ξεχωριστός.

Οι άνδρες σκέφτηκαν ένα σχέδιο. Ανέβηκαν στην οροφή του σπιτιού, κουβαλώντας τον φίλο τους. Έπειτα άνοιξαν μια τρύπα στη στέγη και κατέβασαν τον φίλο τους εκεί ακριβώς που δίδασκε ο Ιησούς. Όταν ο Ιησούς είδε ότι οι άντρες Τον εμπιστεύτηκαν για να θεραπεύσει τον φίλο τους, είπε: «Φίλε μου, οι αμαρτίες σου συγχωρούνται». Σε ορισμένους τριγύρω δεν άρεσε αυτό. Νόμιζαν ότι μόνο ο Θεός μπορεί να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας. Δεν κατάλαβαν ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού και μπορεί να κάνει ό,τι κανείς άλλος δεν μπορεί. Όταν όμως είδαν τον άντρα να σηκώνεται και να περπατάει, δοξάζοντας τον Θεό, ήξεραν ότι ο Ιησούς έχει τη δύναμη να θεραπεύει ανθρώπους.

Ο Ιησούς μπορεί να θεραπεύσει ανθρώπους που είναι άρρωστοι, όπως ο άνθρωπος αυτός που δεν μπορούσε να περπατήσει. Και μπορεί επίσης να θεραπεύσει τις καρδιές μας. Όταν κάνουμε πράγματα που είναι λάθος, η καρδιά μας αρρωσταίνει. Γινόμαστε κακοί, σκληροί και λυπημένοι. Αλλά όταν ζητάμε από τον Ιησού να μας συγχωρήσει για τα πράγματα που κάναμε λάθος, οι καρδιές μας θεραπεύονται και γεμίζουν αγάπη.

Όταν κάνετε κάτι που ξέρετε ότι δεν είναι σωστό – όταν παίρνετε το παιχνίδι κάποιου ή χρησιμοποιείτε άσχημες λέξεις – η καρδιά σας θα αισθανθεί άσχημα. Ο Ιησούς μπορεί να ανατρέψει αυτό το κακό συναίσθημα. Ο Ιησούς στέλνει το Άγιο Πνεύμα Του σε εσάς και βοηθάει στο να θέλετε να αλλάξετε. Θα πείτε: «Συγγνώμη που σε πλήγωσα». Και θα πείτε στον Ιησού: «Συγγνώμη που είμαι κακός». Ο Ιησούς θα πει: «Πέθανα στον σταυρό για να σας συγχωρήσω. Πιστέψτε σε εμένα και θα συγχωρεθείτε. Αφήστε με να γεμίσω την καρδιά σας με αγάπη. Αφήστε με να σας κάνω να νιώσετε καλύτερα.” Τότε η καρδιά σας θα είναι γεμάτη αγάπη και θα είστε ευτυχισμένοι.