Ще дойде време, когато вие и вашите деца ще трябва да се справят със смъртта в собствения си дом.

Когато един познат, роднина, или някой близък приятел умира, ние скърбим. Ние чувстваме загубата. Като християни, ние се стремим да утешим със загрижени думи и да покажем любов на тези, които са изгубили близък. Това и така трябва да бъде, защото Божието Слово ни призовава да “носим теготите на другите” (Галатяни 6:02).

Ще дойде и времето, обаче, когато вие и вашите деца ще трябва да се сбъскате директно със смъртта в собствения си дом. Въпреки че децата не могат да го покажат, разбирането за смъртта има много важно значение за тях. Някой ден това ще бъде вашата смърт или на вашия съпруг/а, която вашите деца ще преживеят. В безкрайната Божията мъдрост вашето дете ще бъде изправено пред собствената си смърт или предстояща смърт на брат или сестра. Тя може да бъде в най-ранна възраст, защото Бог в Неговата любов може да избере да ни повика от този живот към вечния по всяко време.

Как да помогнем на децата да разберат смисъла на смъртта?

Без да всяваме страх и пораждаме уплаха по този въпрос, е важно децата да се запознаят и да се говори за смъртта като част от Божият режисиран процес на живот. Въпреки, че за много родители е трудно, те не трябва да се страхуват да говорят за смъртта в техния семеен кръг.

Смъртта е пътя към небето за детето на Бога, който вярва в Исус. Христос, че е победил смъртта и спечел вечен живот. Разговора за смъртта е здравословен и важен за всяко едно християнско дете. Това е болезнено, но не бива да се избягва да се говори.

Говорейки за смъртта като пълноценна и важна

 Всички от нас изпитваме скръб от загубата на любим човек. Скръбта не е грешно чувство. Това е съвсем нормално чувство. Ние не трябва да се опитваме да крием нашите чувства и нашите сълзи. Исус също се почувства мъка, когато един човек който той много обичаше умря. И той ни уверява, ” вие ще скърбите, но скръбта ви ще се обърне в радост.” (Йоан 16:20). Дори и след смъртта, християните трябва да се доверяват на това обещание.

Децата трябва да знаят, че да изпитват скръб е наред и че те също могат да се доверят на Божието обещание, че радостта ще последва. Родителите могат да помогнат на децата да преминат от скръб в радост, когато става дума за смърт в семейството. Бог ни е направил свои деца, наследници на небето, и той дава това наследство чрез смъртта.

Ето какво е смъртта – врата към вечния живот!

В известен смисъл християнните не трябва да “се справят със смъртта.”. Исус се сблъска със смъртта. Той унищожи смъртта и донесе живот и безсмъртие чрез благовестието (2 Тимотей 1:10). Той умря за нас на кръста на Голгота. И възкръсна от мъртвите, като гаранция за нашето спасение. Той унищожи силата на наказанието и също и страха от смъртта. В Христос ние можем да “се справим със смъртта”, защото неговата победа над смъртта е нашата победа.

Да се справим с живота

Така че, за да се справим със смъртта, ние трябва да се справим с живота. Ние трябва да живеем с вярата в Христос, с която Светият Дух работи в сърцата ни и в сърцата на нашите деца. Християните, малки и големи като Божие семейство, могат да използват този живот. Ние можем да живеем всеки нов ден като време на милост, като време в което да се приближаваме по-близо до нашия Спасител.

Родители, говорете победоносно на децата си за смъртта. Чрез Христос, победата е ваша и тяхна. Молете се с радост за края на земния си живот като вход към небето. Небето е целта на нашата вяра и християнския живот. Ние трябва да го очакваме с нетърпение. Чрез проповядването и живеенето според Евангелието на Христос и нашето спасение в него, ние ще подготвим нашите деца и себе си за нашата собствена смърт или смъртта на обичан член от семейството.

И не забравяйте обещанието на Исус: ” Вие ще скърбите, но скръбта ви ще се обърне в радост.”.”

Сигурността за небето чрез вяра в Христос ще изпълни това обещание.

Някои предложения

Използвайте възможностите, които Бог ви предоставя (събития в новините, сериозно заболяване или смърт в църквата или квартала) да се говори за смъртта и умирането и подготовката за смъртта, придържайки се здраво към нашия Спасител и Неговото Слово. Не забравяйте, че в Него е нашата утеха и сила за всяка нужда.

Провеждайте лично изучаване на Библията за смъртта, възкресението и вечния живот. Включете и по-големи деца. Специално изучаване:

1 Коринтяни 15.

Ето и други пасажи от Писанието които да включите в изучаването си: Лука 16:19-31, Йоан 6:40, 11:25,26; 2 Тимотей 1:10; 04:18;

Евреи 2:14,15; Откровение 21:04.

Нещо върху което да си помислите

  1. Какво бихте направили, ако ви кажат, че на детето ви му остават три месеца живот? Как ще се подготвите? А вашето умиращо дете? Как бихте подготвили другите членове на семейството?
  2. Някога препоръчително ли е да се запази в тайна на смъртоносното заболяване от член на семейството, който умира? А от други членове на семейството? Вижте Галатяни 5:13 б.
  3. По-лесно да се справите с внезапна смърт или смърт която е много близо? Римляни 8:28
  4. Защо християнина не трябва да се страхува от смъртта? Смъртта, въпреки това, продължава да бъде от голямо значение за нас, за да се справим с живота. Защо?

 

Молитва

Мили Отче в небесата, Ти знаеш колко ми е трудно да се справям с моите оговорности на християнин и родител. Аз съм грешен родител и живея в един грешен свят. Но ти си обещал да стоиш до мен и да ме ръководиш чрез Святото Си Слово. Благодаря Ти за това обещание.

С това уверение, помогни ми да уча моите деца, чрез слово и пример, как да живеят живота си за Твоя слава, докато го повикаш при Теб чрез смъртта. Когато решиш да повикаш на член на нашето семейство от този живот, помогни на семейството ми и мен да видим смъртта като път към живота в небето, заради Твоят Син, Исус Христос, който дойде да пострада и да умре за нас. Научи ме да се придържам към моя Спасител винаги, така, че винаги да отразявам вярата си върху моето семейство. Моля това, в името на моя Господ и Спасител, Исус. Амин.

(c) 1986 Northwestern Publishing House. Translated and reprinted with permission.

Categories: Life Issues