Слово на вярата

Третата седмица на декември

И на земята мир между хората, в които е Неговото благоволение. Лука 2

Това бяха думите на ангелите вечерта, преди раждането на Исус. Появи се ярка светлина в небето и овчарите се вкамениха от уплаха! Традиционно си представяме херувимите като приличащи на бебета ангели. От какво толкава да се страхуваме? Защо да се страхуваме от тях? … Нека се върнем към райската градина. Кой защитаваше райската градина след изгонването на Адам и Ева? Херувим. Да проверим. Това е воин. Голям. Грамаден. С пламтящ меч. Не някакво създание, изглеждащо като малко бебе! Това е този, който бих искал да имам на моя страна в духовната битка. Не някакво малко бебче с крила! Не красива жена с дълга руса коса. Воин!

Уплашиха ли се овчарите? Определено! Това е чудното същество, което изкара акъла на овчарите посред нощ, казвайки „Не се страхувайте“. След това чудното същество оповести раждането на Спасителя. Тогава цяла плеяда от тези очевидно могъщи същества оповестиха „Слава на Бога във висините и на земята мир между хората, в които е Неговото благоволение“.

Чуйте тази вест не като пискливо пеене на малки бебета- ангели, но като мощен мъжки хор, дълбоки, гърмящи гласове, изпълващи слуха на крехките, слаби хора. Слава? Чудо? Благоговение? Липсват ни думи да изразим какво са изживели. Жалко е че съвременните изображения на тази вечер са толкова далече от истината. Представете си футболен стадион, изпълнен с 30 годишни тенори и басове, отдаващи слава на Бога. Представете си тръпките, минаващи по тялото ви.  Това е само началото на описанието и разбирането на славата, изживяна от овчарите. Дали Лука е подценил реакцията им в описанието си? Нека спрем до тук, да се върнем във Витлеем и да наблюдаваме. Нищо не беше в състояние да ги спре след това преживяване!

Хора, възхищавайте се от Коледа. Направете така, че където и да сте на Коледа, да потърсите всичко това в Коледната служба. Възхитете се на рождението на вашия Спасител. Коленичете и се молете. Вашето спасение дойде.

Честито Рождество Христово!