Ιησούς και Ζακχαίος
Λουκάς 19:1-10

Γραφή:

Ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ και τη διέσχιζε. 2 Εκεί ήταν ένας άνθρωπος με το όνομα Ζακχαίος. ήταν επικεφαλής φοροεισπράκτορας και ήταν πολύ πλούσιος. 3 Προσπαθούσε  να δει ποιος ήταν αυτός ο Ιησούς, αλλά επειδή ήταν κοντός, δεν μπορούσε να δει πάνω από το πλήθος. 4 Έτρεξε λοιπόν μπροστά και σκαρφάλωσε σε μια συκιά για να τον δει, αφού ο Ιησούς θα περνούσε από εκεί.

5 Όταν ο Ιησούς έφτασε στο σημείο, σήκωσε το βλέμμα του και του είπε: «Ζακχαίο,  κατεβα αμέσως από εκεί. Πρέπει να μείνω στο σπίτι σου σήμερα». 6 Κατέβηκε λοιπόν αμέσως και τον υποδέχτηκε με χαρά.

7 Όταν το είδαν αυτό αρχίσαν όλοι να μουρμουρίζουν: «Πήγε να είναι φιλοξενούμενος ενός αμαρτωλού».

8 Αλλά ο Ζακχαίος σηκώθηκε και είπε στον Κύριο: «Ορίστε, Κύριε! Εδώ και τώρα δίνω τα μισά από τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και αν έχω εξαπατήσει κάποιον για κάτι, θα επιστρέψω το τετραπλάσιο ποσό από αυτό που πήρα».

9 Τότε ο Ιησούς του είπε: «Σήμερα ήρθε η σωτηρία σε αυτό το σπίτι, επειδή και αυτός ο άνθρωπος είναι γιος του Αβραάμ. 10 Διότι ο Υιός του Ανθρώπου ήρθε για να αναζητήσει και να σώσει αυτόν που ήταν χαμένος».

Ιστορία:

    Ο Ζακχαίος ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε αγάπη στην καρδιά του. Έκανε πράγματα που δεν ήταν ωραία. Πήρε περισσότερα χρήματα από τους ανθρώπους από όσα απαιτούσε ο νόμος. Ο κόσμος δεν τον συμπαθούσε. Μια μέρα άκουσε ότι ο Ιησούς ερχόταν στην πόλη του. Οι άνθρωποι γνώριζαν ότι ο Ιησούς τους δίδαξε για την αγάπη του Θεού. Ήθελαν να Τον δουν, έτσι πήγαν στο δρόμο και Τον περίμεναν. Εκεί πήγε και ο Ζακχαίος, αλλά δεν μπορούσε να δει, γιατί ήταν πολύ κοντός. Οπότε κάθισε και σκέφτηκε μια ιδέα. Σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο και κάθισε εκεί για μπορεί να δει τον Ιησού. Όταν ο Ιησούς πέρασε, σήκωσε τα μάτια και είπε στον Ζακχαίο να κατέβει γιατί πρέπει να πάει στο σπίτι του Ζακχαίου.

    Ο Ιησούς έδειξε αγάπη στον Ζακχαίο και αυτό άλλαξε την καρδιά του. Τώρα ο Ζακχαίος είχε αγάπη για τους άλλους ανθρώπους. Είπε στον Ιησού ότι θα πουλούσε τα μισά του υπάρχοντα και θα έδινε τα χρήματα σε φτωχούς ανθρώπους. Είπε ότι θα έδινε πίσω τα χρήματα που είχε κλέψει και ακόμη περισσότερα!

    Ο Ιησούς ήξερε ότι η καρδιά του Ζακχαίου δεν είχε αγάπη μέσα της. Αλλά έδειξε αγάπη στον Ζακχαίο και αυτό τον έκανε να αλλάξει. Ο Ιησούς αγαπά και εσάς. Θέλει να έχετε μια καρδιά με αγάπη μέσα της. Θέλει να δείχνετε την αγάπη σας στους άλλους ανθρώπους, έτσι όπως έκανε και Εκείνος.